نسیم ادب
به نام خدا
«شعرِ ای طلبه »
تاتوانی درس بخوان ای طلبه
عُمر خود را دُر بدان ای طلبه
عمر تو همچو گل است اندربهار
هرگلی دارد خزان ای طلبه
درس خوانی در جوانی ماندنی است
پس کتابت خوب بخوان ای طلبه
درس صرف و نحو و فقه وفلسفه
در خیالت کم مدان ای طلبه
این همه روزی بکار آید تُرا
زیورت هست هر زمان ای طلبه
کن توکل بر خداوند کریم
او بُوَد روزی رسان ای طلبه
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
** حضرت آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
** 3کتاب مقدس بی پایان( اَلنَّهجُ وَالقُرآنُ وَالصَّحیفَةُ)+نسیم معرفت
***نسیم معرفت***
به نام خدا
امروز دوشنبه دهم آبان 1395 ه.ش در مَدرَس 11 در فیضیه تقریبا اواخرِ درس ، به مناسبتِ دقتِ متنِ (کتابِ کفایه) که بحث در مورد حجیت استصحاب بود این شعر را خواندم :
ثَلاثَةُُ لَیسَ لَها نِهایَةُُ * رَسائِلُ ، مَکاسِبُ کِفایَةُُ
یعنی سه چیز است که از نظر دقت و عُمق و ژرفا و تنوُّع ِمطالب ، نهایت و پایانی ندارند و آن ها عبارتند از : 1- کتاب رسائل مرحوم شیخ انصاری 2- کتاب مکاسب مرحوم شیخ انصاری 3- دوجلد کتاب مرحوم آخوند خراسانی که متن سخت و دشواری دارد.
قبلا هم به مناسبت هایی بار ها این شعر را خوانده بودم اما امروز به دوستان حاضر در کلاس عرض کردم که درست است که کتاب های رسائل و مکاسب و کفایه مهم و باارش و عمیق و دقیق هستند ولی سه کتاب دیگر داریم که به جهت عُمق و ژرفای بی نهایتی که در همه ابعاد دارند با هیچ کتابی قابل مقایسه نیستند و آن ها عبارتند از : 1- قرآن کریم 2- نهج البلاغه که به عنوان ( اُخُ القرآن ) معروف است 3- صحیفه سجّادیه که به عنوان ( اُختُ القرآن ) می باشد . به عزیزان در کلاس عرض کردم که بیاییم شعری همانند شعر بالا در باره قرآن و نهج البلاغه و صحیفه سجادیه بگوییم . در این هنگام یکی از عزیزان کلاس ما به نام (جناب آقای محمد پیر صَنعان اهل شهربابک کرمان ) چنین سرود :
ثَلاثَةُُ لَیسَ لَها نِهایَةُُ * اَلنَّهجُ وَ القُرآنُ وَ الصَّحیفَةُ
یعنی سه چیز است که از نظر دقت و عُمق و ژرفا و تنوُّع ِمطالب و معارف بلند ، نهایت و پایانی ندارند و آن ها عبارتند از :
1- قرآن کریم 2- نهج البلاغه که به عنوان ( اُخُ القرآن ) معروف است 3- صحیفه سجّادیه که به عنوان ( اُختُ القرآن ) می باشد .
به جناب آقای پیر صَنعان تحسین و تقدیر و تشکر کردم و یک هدیه ناچیزی تقدیمش نمودم و بعد از اینکه ایشان و عزیزان دیگر از کلاس مرخص شدند بنده به اتفاق دو نفر دیگر در مَدرَس بودیم ( و معمولا هم بنده کمی بعد از درس در کلاس می مانم که شاید دوستان سؤالی و پرسشی داشته باشند در خدمتشان باشم و... ) بنده دوباره عرض کردم که جناب آقای پیرصنعان ، مِصرَعِ دوّم را گفت ولی آخرِ مِصرعِ دوّم با آخرِ مصرع اول خیلی نمی سازد (... ... نِهایَةُُ ... ... وَ الصَّحیفَةُ )
به دوستان حاضر گفتم مصرع اول را هم درست کنیم . بعد خودم مصرعِ اول را درست کردم :
ثَلاثَةُُ ها قَعرُها عَظیمَةُُ * اَلنَّهجُ وَ القُرآنُ وَ الصَّحیفَةُ
یعنی بدان و آگاه باش که سه چیز است که از نظر دقت و عُمق و ژرفا و تنوُّع ِمطالب و معارف بلند ، نهایت و پایانی ندارند و آن ها عبارتند از :
1- قرآن کریم 2- نهج البلاغه که به عنوان ( اُخُ القرآن ) معروف است 3- صحیفه سجّادیه که به عنوان ( اُختُ القرآن ) می باشد .
تذکر 1- کلمه ( ها ) در شعر فوق را کمی کشیده بخوانید
تذکر 2 -: کلمه ( ها ) برای تنبیه و توجه دادن است . یعنی بدان و آگاه باش . مثل شعر معروفی از « مُلا مِهرعلى خویى» که در باره مولا علی (ع) است و با کلمه ( ها ) شروع شده است : «ها عَلِیٌُُ بَشَرُُ کَیفَ بَشَر»
البته به صورت زیر هم می شود خواند :
ثَلاثَةُُ اَعماقُها عَظیمَةُُ * اَلنَّهجُ وَ القُرآنُ وَ الصَّحیفَةُ
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
دهم آبان 1395 ه.ش
29 مُحرَّم الحرام 1438 ه.ق
** حضرت آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی